Coolio meghalt

Meghalt Coolio, a ’90-es évek egyik legnépszerűbb rappere

59 éves korában elhunyt Artis Leon Ivey Jr, művésznevén Coolio, az 1995-ben megjelent, Grammy-díjas „Gangsta’s Paradise” (Gengszterek paradicsoma) című sláger előadója.

59 éves korában elhunyt Artis Leon Ivey Jr, művésznevén Coolio, az 1995-ben megjelent, Grammy-díjas „Gangsta’s Paradise” (Gengszterek paradicsoma) című sláger előadója.

A számos zenei díjat magáénak tudható rapper halálának okát hivatalosan nem közölték, menedzsere, Jarez Posey viszont több médium számára is megerősítette, hogy Coolio szerda este (szeptember 28-án) Los Angelesben egy barátja fürdőszobájában hunyt el, és az első információk szerint halálát valószínűleg szívleállás okozta. A rendőrség nyomozást indított a rapper halálával kapcsolatban, azonban gyilkosságával senkit sem gyanúsítanak és kábítószerrel való visszaélésre, vagy öngyilkosságra sem utaltak jelek a színhelyen.

Coolio egyik legismertebb slágere az 1995-ben megjelent Gangsta’s Paradise, Stevie Wonder 1976-ban kiadott Pastime Paradise című dalának feldolgozása, ami a Veszélyes kölykök című film betétdalaként lett világszerte ismert. A dal a 85. helyen szerepelt a Billboard’s Greatest Songs of All Times listáján, és 1995 első számú legnagyobb példányszámban eladott kislemeze volt az amerikai Billboardon. Coolio Grammy-díjat kapott a legjobb rap szóló előadásért, két MTV Video Music Awardot a legjobb rapvideóért és a legjobb filmből készült videóért, valamint Billboard Music Awardot a dalért/albumért. A dalt az év legjobb kislemezének választották a The Village Voice Pazz & Jop kritikusainak szavazásán.

A ’90-es évek elején berobbant, és karrierje során világszerte 17 millió lemezt eladott, többszörös platinalemezes amerikai zenész az utóbbi években főként televíziós szerepléseiről volt ismert, ahol nem csak muzikalitását, de főzési tudományát is megcsillogtathatta.

Lead kép forrása: Facebook.com / Coolio