Toni Braxton

Boldog születésnapot Toni Braxton!

Ma ünnepli 55. születésnapját Toni Michelle Braxton, amerikai R&B énekesnő, dalszerző, színésznő. Ahogyan közösségi oldalain látható, elsősorban édesanyának vallja magát, ugyanakkor tavaly egy saját kozmetikai márkát is piacra dobott. 2010 környékén lupusszal diagnosztizálták, több évig komolyabban meg kellett küzdenie ezzel a betegséggel.

Ma ünnepli 55. születésnapját Toni Michelle Braxton, amerikai R&B énekesnő, dalszerző, színésznő. Ahogyan közösségi oldalain látható, elsősorban édesanyának vallja magát, ugyanakkor tavaly egy saját kozmetikai márkát is piacra dobott. 2010 környékén lupusszal diagnosztizálták, több évig komolyabban meg kellett küzdenie ezzel a betegséggel.

A 90-es évek óta 6 Grammy-díjjal is jutalmazott, ez időben a romantikus slágerek koronázatlan királynőjévé is avanzsált Toni Braxton ma ünnepli születésnapját. Pályafutását a testvéreivel közös együttesben kezdte, ám a formáció nem élt hosszú ideig, ekkor még valószínűleg nem gondolta volna, hogy mostanáig mintegy 40 millió eladott példányszámú lemeze lesz. Az igazán jellegzetes, mély kontraalt hangra már a testvéreivel közös együttes idején felfigyeltek a zenei producerek. Nem sokkal később, 1993-ban elindulhatott szóló karrierje, és meg is jelent első lemeze. Már ez a korong a Billboard 200 slágerlista első helyezettje lett.

3 évvel később jelentette meg 2.albumát, amelyen máig legnépszerűbb zeneszámai szerepelnek, köztük a legendás ‘Un-Break My Heart’, mely abban az évben az egész világot meghódította:

Olyan országokban, mint például Magyarország is ezzel az albummal lett igazán népszerű. A lemezből mintegy 20 millió példány kelt el a világon, és Braxton csak ezzel a koronggal két Grammy-díjat nyert.

Ezt a sikert a későbbiekben nemcsak új stúdióalbum, hanem Toni gyermekeinek születése is követte (2001, 2003). A fiúk azóta felnőttek és a social kommunikációban igen aktív énekesnő mindig büszkén oszt meg a fiúkkal közös tartalmakat:

Toni Braxton 2006-tól a Flamingo Las Vegas kaszinóhotel sztárja lett. Majd 2008 tavaszán az énekesnőnél egészségügyi problémák merültek fel, ezért le kellett mondania további fellépéseit. A sajtóban elterjedt, hogy mellrákkal küzd, ezt azonban ő maga cáfolta. Utóbb kiderült, hogy egy jóindulatú daganatot távolítottak el a melléből, illetve, hogy mikrovaszkuláris anginával – görcsös szívfájdalommal – diagnosztizálták. Még ebben az évben visszatért a színpadra a Dancing With The Stars amerikai változatának ötödik évadában.

2009-ben újabb albummal rukkolt elő, ám ezzel is csak kisebb sikereket ért el. Ugyanebben az évben elvált a férjétől. 2010-ben az NBC tévécsatornán adott interjújában hozta nyilvánosságra, hogy lupuszt diagnisztizáltak nála. 2016 év végén Toni bejelentette, hogy ismét turnéra indul. A koncertkörút kezdete előtt néhány nappal viszont a lupus szövődményei miatt kórházba szállították és egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy fellépjen, így a turnét törölték.

Azóta az elmúlt év tavaszán új lemezkiadóhoz szerződött, 2020. augusztus 28-án pedig megjelent a legutóbbi lemeze, a ‘Spell My Name’. Az énekesnő párja egyébként 2016 óta az amerikai rapper, Birdman. 2018-ban bejelentették az eljegyzésüket, melyet azonban 2019 elején felbontottak. Néhány hónapra rá megerősítették, hogy újra együtt vannak, 2021-ben pedig ismét eljegyezték egymást, az énekesnő és kedvese jelenleg az esküvőjükre készülnek.

Toni Braxton élete és munkássága igen figyelemreméltó, kívánunk neki még legalább ennyi életerőt és sikereket, valamint ismét nagyon boldog születésnapot!

A lead kép forrása: Facebook.com / Toni Braxton