Kurt Cobain utolsó napjai

Kurt Cobain utolsó napjait most már opera is bemutatja

A Nirvana néhai énekese mai napig tisztázatlan körülmények között hunyt el, és sok alkotót foglalkoztat ez a téma. Október hetedikén 'Last Days' címmel a Londoni Királyi Operaház a Linbury Theatre-ben mutatta be legújabb alkotását, amely Cobain utolsó napjain alapul. Egy apró hiba van csak a bemutató körül: állítólag mindez a legendás zenész jogutódai engedélye nélkül történt.

A Nirvana néhai énekese mai napig tisztázatlan körülmények között hunyt el, és sok alkotót foglalkoztat ez a téma. Október hetedikén ‘Last Days’ címmel a Londoni Királyi Operaház a Linbury Theatre-ben mutatta be legújabb alkotását, amely Cobain utolsó napjain alapul. Egy apró hiba van csak a bemutató körül: állítólag mindez a legendás zenész jogutódai engedélye nélkül történt.

Az említett produkció Gus Van Sant azonos című, 2005-ben készített filmjének adaptációja, ami a Nirvana egykori frontembere, Kurt Cobain utolsó napjain alapul. A zenész jogutódjai, akik 17 éve a filmet is kritizáltak, közleményt adtak ki most arról, hogy az opera az ő engedélyük nélkül készült el.

„A Last Days-t a hozzájárulásunk nélkül írták meg és készítették el. A filmhez hasonlóan az opera is egy engedély nélküli kísérlet arra, hogy ismét bevételt szerezzenek Kurt és Gus Van Sant egyetlen találkozásából, amelyből immár 30 éve húznak hasznot egyesek. Ami sok, az sok” – olvasható a közleményben.

„A Királyi Operaház új produkciója, a ‘Last Days’ Gus Van Sant azonos című, 2005-ös kultuszfilmjének adaptációja, amely eleve egy fikciós történet volt. Az opera Gus Van Sant és az HBO engedélyével készült” – reagált a közleményre az operaház szóvivője.

Hogy az esetnek lesz-e folyománya, nem tudható.

Az eredeti, 2005-ös filmet itt nézheted meg (angolul):

A lead kép forrása: Facebook.com / Nirvana