Életműdíjat kapott Katona Klári énekes

Életműdíjat kapott Katona Klári énekes, Tommy Vig dzsesszzenész

Életműdíjat kapott Katona Klári énekes, Tommy Vig dzsesszzenész és Rotter Oszkár balettművész. A Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén vehették át a művészek - közölték a szervezők múlt csütörtökön az MTI-vel.

Életműdíjat kapott Katona Klári énekes, Tommy Vig dzsesszzenész és Rotter Oszkár balettművész. A Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén vehették át a művészek – közölték a szervezők múlt csütörtökön az MTI-vel.

A szakmai díjazottak legalább huszonöt éve aktívak az előadóművészi pályán, kimagasló színvonalú művészi teljesítményt nyújtottak, mégsem kaptak magas szintű állami elismerést. Ezzel a kitüntetéssel egyidejűleg legfeljebb tízen rendelkezhetnek.
Katona Klári nem tudott jelen lenni az eseményen, ezért írásban köszönte meg az elismerést. Mint fogalmazott, „Figyelemérintésetek szakmákat éltet. Szakmai díjatok pedig művészeit. Öröm a részesének lenni!”– írta az énekesnő.

Tommy Vig a díj átvételekor azt mondta, nagyon sokat jelent neki ez a díj, mert hiába játszott Amerikában egy fél évszázadon át a legjobbakkal, Magyarországon a bennfentes zenészek – bár elismerték – azt találták ki, hogy idehaza nem üti meg a mértéket. „Amikor Gyimesi László, Zsoldos Béla, illetve az MZTSZ és az EJI mellém állnak és kapok egy ilyen szintű elismerést, az ellensúlyozza mindezt” – mondta a zenész.

Ahogyan az MTI közleménye kiválóan összefoglalja, Katona Klári a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő, népszerű énekese volt évtizedeken keresztül, aki a technikailag legnehezebben énekelhető dalokat is rendkívüli igényességgel adta elő. Számos televíziós, rádiós felvétele mellett tucatnyi nagylemezt készített, köztük volt a Titkaim (1981), a Katona Klári (1984), az Éjszakai üzenet (1986), a Mozi (1989), a …neked (1992), a Fekete gyöngy (1996) és a Most (2001). Szakmai díjai mellett méltatlanul kevés állami elismerést kapott.
A vibrafonos, ütőhangszeres Tommy Vig 1938-ban született Budapesten muzsikus családban. 1956-ban elhagyta Magyarországot, és a New Yorki Juilliard School of Music ösztöndíjasa lett. 1961-től Las Vegasban élt és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland és Frank Sinatra. Játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában, közreműködött Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart lemezein. Magyar identitásának kiemelkedő zenei példája az 1956 emlékére írt műve, Aranyszimfóniák című darabját a 2012-es londoni olimpia magyar győzteseinek ajánlotta. 

Szeretettel gratulálunk minden díjazottnak és Katona Klári ‘Legyen ünnep’ című örökzöld szerzeményével kívánunk számukra áldott ünnepeket:

A lead kép forrása: katonaklari.com