XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja

Tizenharmadik éve ad otthont a Fonó a Wine&Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. Az eseménysorozatra idén oktőber 12-13-án kerül sor. Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine&Violin Hegedű- és Vonókészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerten pedig remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok nedűit kóstolgathatjuk. Szombat este a holland Skanza Kvartett ad koncertet a MERITA – európai kamarazenei együttműködés keretében, akik rendhagyó koncertjükön Beethoven 131-es vonósnégyesét szólaltatják meg a tételek között a szerző leveleiből vett idézetekkel.

Skazka Kvartet (NL) október 12-én szombaton este 19.00 órakor lép fel a Fonó nagytermében, akik a MERITA – európai kamarazenei együttműködés keretében érkeznek Magyarországra. 

A Skazka Kvartettet 2020-ban alapították Hollandiában. A jelenlegi formáció 2022 márciusában alakult, tagjai Lena ter Schegget (hegedű), Dmitry Ivanov (hegedű), Lisa Eggen (brácsa) és Emma Besselaar (cselló). Néhány hónappal később, már a 2022-es Storioni verseny győztesei lettek, így ebben az évadban több nagyobb helyszínen is bemutatkoztak.

A kvartett rendhagyó koncertje Beethoven 131-es vonósnégyese köré épül, amely az egyik utolsó vonósnégyes, amit a szerző befejezett. Erre a műre Beethoven maga is büszke volt és valójában ma is a koncertközönség egyik kedvence. Egy anekdota szerint Schubert néhány nappal a halála előtt kérte, hogy játsszák el ezt a darabot, és állítólag így szólt: „Ezután mi marad még nekünk, amit írhatnánk?”

A darab 7 tételből áll, mindegyik különböző karakterrel, amelyek az élet különböző elemeit képviselik. A tételek között Beethoven leveleiből vett részletek hangzanak el a zenészek előadásában, amelyből jobban megismerhetjük a szerző belső világát. 12 ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára. Magyarországon a progam keretében kilenc vonósnégyest ismerhet meg a közönség. 

Jegyár a koncertre: elővételben 3000 Ft, az esemény napján 3500 Ft

XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonján kiállító készítők:

Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Iványi Péter, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Orsós Tamás, Popara Nikola, Szűcs Péter. Vendég kiállítók: Jancsó Dávid szerszámkészítő, MILO STAMM hangszerlábkészítő, Rivolta SNC hangszerfa-kereskedő, Viva la Musica vállpárnakészítő.

Kiállító borász: Chateau Berni – Csopak

„Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkodással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert, és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton)

Program:

Október 12. szombat

15:00 Kapunyitás
17:00 Kiállításmegnyitó és borkóstoló nyitástól zárásig

A kiállítást megnyitja: Tóth Endre zenetörténész. Bemutatkozik az Chateau Berni

17:30 Hangzáspróba (kiállított hangszerek és vonók bemutatása és megszólaltatása)
19:00 Kamarazenei koncert a MERITA projekt keretében: Skazka Kvartett (NL)

A kiállítás 23:00 óráig látogatható

Október 13. vasárnap

12:00 órától látogatható a kiállítás
14:00 Dohnányi Vonóstrió koncertje a kiállított hangszereken és vonókon.

Műsor: Beethoven Esz dúr trió, Dohnányi Szerenád, Kodály Intermezzo

Soltész Ágnes – hegedű/violin, Tóth Balázs – brácsa/viola, Stankowsky Endre – cselló/cello

(közreműködik: Somogyi Péter)

A kiállítás 19:00 óráig látogatható

A program mindkét nap ingyenes, a szombat esti koncert belépőjeggyel látogatható.

További információ és jegyvásárlás itt: https://www.fono.hu/hu/

fotók: Szőke Péter