Azt sem tudja, fiú-e vagy lány, de megnyerte az Eurovíziót

A magát nembináris személyként definiáló Nemo szerezte meg az első helyet a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjében.

A Nemo Mettler néven született svájci rapper 591 pontot szerzett a The Code című dalával, és ezzel ő szerezte meg az első helyet a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjében. A szerzeményt Mozart Varázsfuvolája inspirálta, Nemóról pedig annyit lehet tudni, hogy 3 éves kora óta zenél, játszik hegedűn, zongorán, dobol és operaéneklést tanul, aki mellesleg szeret tüllruhában fellépni. Önmagát nembinárisnak nevezi, azaz nem érzi magát kizárólag egyik nemi pólushoz sem tartozónak, se nem férfinek, se nem nőnek.

Ha ez nem lenne elég, akkor összességében elmondható, hogy az idei verseny finoman szólva nem zajlott zökkenőmentesen: az izraeli versenyzőt ugyanis kifütyülték, míg egy nappal korábban a holland versenyzőt kizárták a viselkedése miatt. A 20 éves izraeli Eden Golannal kapcsolatban sokan azt nehezményezték, hogy egyáltalán indulhatott a versenyen (az izraeli-palesztin konfliktus miatt), holott Oroszországot épp az Ukrajna ellen indított háborúja miatt zárták ki. A feszültség a döntőn csúcsosodott ki, amikor a színpadra lépő Golant hatalmas füttyögés fogadta. Maga a dal is kivágta a biztosítékot, ugyanis nyílt célzások szerepeltek benne a palesztin szervezet, a Hamász terroristái által Izrael  ellen indított 2023. október 7-i terrortámadására. Joost Klein holland versenyző Izrael elleni megjegyzéseivel zavarta meg többször az elődöntőbe jutott országok sajtótájékoztatóját, és amikor az izraeli küldöttség válaszolt, demonstratívan a fejére húzta nemzeti zászlóját. Ismét remekül szórakozhattak tehát a nagyszabású rendezvényt figyelemmel kísérők…

cover: Eurovision Song Contest