Amy Winehouse 40 éves lenne

Kiadják Amy Winehouse naplóit, dalszövegeinek kéziratait

A tragikusan fiatalon elhunyt, hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő, zenész és dalszövegíró idén szeptemberben töltené be 40. életévét. Születésnapja előtt, 2023. augusztus 29-én kiadják naplóit, dalszövegeinek kéziratait.

A tragikusan fiatalon elhunyt, hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő, zenész és dalszövegíró idén szeptemberben töltené be 40. életévét. Születésnapja előtt, 2023. augusztus 29-én kiadják naplóit, dalszövegeinek kéziratait.

Amy Winehouse 2011 óta nincs velünk (tavalyi megemlékező cikkünkért ide kattints – A szerk.), ám emlékét családján és közeli hozzátartozóin, barátain kívül rajongói is folyamatosan életben tartják. A páratlan tehetséggel és sajnos tragikus sorssal „megáldott” énekesnő naplóit, dalszövegeinek kéziratait idén augusztus 29-én adják ki:

Winehouse zenei tehetségét és hangi adottságait nagymamája fedezte fel és az ő hatására íratták be szülei zeneiskolába. 2003-ban jelent meg első, „Frank” című albuma, amelyet 2006-ban a „Back To Black” című lemez követte. Sajnos már ekkor alkoholproblémái voltak, amelyről a provokatív, Rehab című dala is megemlékezik.

Élete utolsó éveinek küzdelmeit a bulvár csak tovább nehezítette, szinte nem volt olyan hét, amikor ne írtak volna étkezési zavarairól, mániás depressziójáról, elmaradt koncertjeiről, drog- és alkoholfüggőségéről, az elvonókúráiról való megszökéseiről, rendőrségi ügyeiről és magánéleti botrányairól.

Az énekesnő életében már nem tudott úrrá lenni élete kihívásain, függőségein, 2011. július 23-án, mindössze 27 évesen alkoholmérgezésben halt meg és ezzel bekerült a popkultúra Club 27-esnek elnevezett feketelistájára. Ezen azok az énekesek/zenészek nevét olvashatjuk, akik 27 éves korukban hirtelen, sok esetben rejtélyes körülmények között haltak meg. A Club 27 tagjai még Brian Jones (1969), Jimi Hendrix (1970), Janis Joplin (1970), Jim Morrison (1971), Kurt Cobain (1994).

Amy Winehouse augusztusban megjelenő naplója (In Her Words) kapcsán annyi tudható, hogy a naplóin kívül egyes dalszövegeinek kéziratait fogja tartalmazni. A Rolling Stone magazin interjújából kiderült, a 288 oldalas kötetet a HarperCollins adja ki a Winehouse család jóváhagyásával. A kötet előszavát pedig szülei, Janis és Mitch Winehouse írja. Az énekesnő hagyatékát kezelők a könyv eladásából befolyó minden jogdíjat, legalább 70 ezer fontot (mintegy 30 millió forintot) az Amy Winehouse Alapítványnak folyósítják majd.

A lead kép forrása: Facebook.com / Amy Winehouse