Müpa gyerekprogram Holle anyó

Rengeteg gyerekprogram lesz ismét a Müpa új évadában

Az új évadban is számos programot kínál a gyerekeknek a Müpa, amely a 2023/24-es szezon során több visszatérő családi és ifjúsági programmal, továbbá új előadásokkal várja a közönséget - értesült az MTI. Többek között Csengery Dániel Holle anyó című műve, a Petőfi & Co. és a Végvárak, vitézek című előadás is látható lesz.

Az új évadban is számos programot kínál a gyerekeknek a Müpa, amely a 2023/24-es szezon során több visszatérő családi és ifjúsági programmal, továbbá új előadásokkal várja a közönséget – értesült az MTI. Többek között Csengery Dániel Holle anyó című műve, a Petőfi & Co. és a Végvárak, vitézek című előadás is látható lesz.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben foglaltak szerint a kulturális intézmény kiemelt küldetésének tekinti, hogy szerepet vállaljon az elkövetkező nemzedékek kulturális nevelésében, ennek megfelelően jelentős figyelmet szentel a Müpa Junior programjainak, amelyek minden korosztály számára egyedi foglalkozásokat kínálnak.
Mint írják, a Müpa felelősségének érzi, hogy megóvja és továbbadja kultúránkat a következő generációknak, ezért rendszeresen szervez olyan foglalkozásokat a fiatalabb korosztály számára, amelyek érzékennyé teszik őket a világ történéseire.

Az idei programban szerepel Csengery Dániel Holle anyó című műve, amely a Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában nyert díjat. A klasszikus Grimm-mesén alapuló előadás az operát ismerteti meg a gyerekekkel.

Ezen felül a Petőfi & Co. című előadáson a gyermekek Petőfi Sándor életműve és a zene kapcsolatát ismerhetik meg.
A Végvárak, vitézek című előadás Fekete István műve, A koppányi aga testamentuma nyomán készül, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A kalandos táncszínjátékban egyszerre elevenedik meg múltunk és jelenünk, miközben a táncművészet és Eredics Benjamin zenei megoldásainak találkozása összművészeti élményt kínál – olvashatjuk a programok ismertetőjében.
Novemberben megtudhatja a közönség, miként jelenik meg Liszt Ferenc művészetében az európai hagyomány, decemberben pedig a világjáró Ligeti György és Afrika kapcsolata áll majd a repertoár középpontjában.
Az általános iskolások a szimfonikus zenekarok világával ismerkedhetnek meg az Utazás Symphoniába című előadás keretein belül. Kiderül többek között, hogy miért a vonós hangszerek tűnnek fel először a közönségnek, zenészek segítségével és az élőzene dallamain keresztül pedig a szimfonikus zenekarok kialakulásának történetét is megismerhetik a a fiatal érdeklődők és kísérőik.
A Müpa természetesen gondol a legkisebbekre is. A Babakoncerteken az élőzenével ismerkedhet meg a legfiatalabb korosztály, míg a Ringatón a népdalok és mondókák világát fedezhetik fel a résztvevők.
Az óvodás korosztály zene iránti érdeklődését pedig a Tesz-vesz muzsika és a Tesz-vesz óvoda foglalkozásai keretében hétköznapi tárgyak kreatív felhasználásával tartják éberen, elősegítik improvizációs készségük kibontakozását, a Zenebonán pedig kreatívan ismerhetik meg a hangszereket.
A MUS-E zenés foglalkozásain különböző művészeti ágakkal találkoznak a gyerekek, a Hetedhét táncház sorozatában pedig muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket. 
A közlemény szerint iskolás csoportokat vár az interaktív Zenés tízórai, míg a Minimatinén mesék, versek, lírai hangvételű történetek elevenednek meg.
Szintén az iskolásokat várja a Hangulatkoncertek mintájára szerveződő Hangulat Junior, a komplex zenei élményt nyújtó Iskoláskoncertek, valamint a gimnáziumi irodalom-tananyaghoz kapcsolódó tematikával zajló Literárium Junior.
A Cifra Palota című program nemcsak a gyerekeket, hanem az egész családot várja zenei és kreatív készségfejlesztő foglalkozásaival – tudhatjuk meg a közleményből.


A Müpa családi és ifjúsági programjairól további információ ide kattintva olvasható.

Forrás: MTI

A lead Kép forrása: Müpa.hu