Zeneszüret fesztivál Pécs

Több mint háromszáz művész lép fel a pécsi Zeneszüret fesztiválon szeptemberben

Egy hét alatt csaknem húsz helyszínen kínál programokat a Zeneszüret klasszikus zenei fesztivál, amelyet több mint háromszáz művész, közöttük José Cura világhírű operaénekes fellépésével rendeznek meg szeptember 4. és 10. között Pécsen.

Egy hét alatt csaknem húsz helyszínen kínál programokat a Zeneszüret klasszikus zenei fesztivál, amelyet több mint háromszáz művész, közöttük José Cura világhírű operaénekes fellépésével rendeznek meg szeptember 4. és 10. között Pécsen.

A tizenharmadik alkalommal jelentkező fesztivál keddi sajtótájékoztatóján Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) ügyvezetője közölte: az esemény legfontosabb célja továbbra is az, hogy kimozdítsák a koncerttermek falai közül a komolyzenét, s azt a lehető legközelebb hozzák az emberekhez.
Kiemelte: José Cura világhírű argentin tenor a fesztiválon tavaly debütált, idén pedig már három alkalommal is fellép, érkezik a debreceni szimfonikus zenekar és a cívis város kórusa, de fellép Pál István „Szalonna” és Bandája, továbbá Francesco Finotti orgonaművész, a Jávorkasi Brothers és a Vienna Virtousos Chamber Orchestra.

Hoppál Péter kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztos, Pécs fideszes országgyűlési képviselője úgy vélekedett: a százmilliós, jelentős kormányzati támogatással megrendezendő Zeneszüret fesztivál komoly minőséget képvisel és igazi márkavédjeggyé vált az utóbbi években, az az ország egyik vezető „crossover” komolyzenei fesztiválja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztiválon népszerű és nívós magyarországi és külföldi komolyzenei fellépőket köszönthetnek majd az érdeklődők, így a José Cura személyében a „negyedik tenor” is színpadra áll, ugyanakkor a népzene és a könnyedebb műfajok képviselői is szerepet kapnak a rendezvényen.

Hummel Márk, a ZSÖK ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a rendezvény Pécs egyik kiemelt kulturális fesztiválja, így szívesen segítik együttműködő partnerként a rendezvény megszervezését.
A hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztivál keretében mintegy 20 helyszínen, több mint 300 művész lép fel. Pécsi és baranyai utcákon, tereken és egyéb különleges helyszíneken csendülnek majd fel könnyed dallamok – emelték ki az esemény sajtóanyagában.

A fesztivál fókuszába idén az opera kerül: a Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten át a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők hallhatók.
A Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus és a komoly- és cigányzenében egyaránt otthonosan mozgó virtuózok, a Jávorkai Brothers mellett érkezik Janklovics Péter is a Zenegyűlölő 1.0 című stand-up komédiával és a Danubia Zenekarral, míg Pál István „Szalonna” és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets utcazenekar pedig New Orleans-i stílusú utcazenével készül.

Pécsen flashmobok, játszótéri koncertek és belvárosi térzene szól majd, míg hétvégén Muzsikáló erdő és családi napi Ringató-koncert és hangszersimogató lesz a Zsolnay Kulturális Negyedben, míg Baranya-szerte feltűnik az „Úton a kultúra” mobilszínpad.

A kiemelt programok között szeptember 7-én és 9-én Puccini La Rondine (A fecske) című darabja csendül fel a Kodály Központban a pécsi zenekar tolmácsolásában. Az estek során a Kodály Kórus Debrecen énekeseivel kiegészülő Pannon Filharmonikusokat José Cura vezényli.

Az argentin származású operaénekes, zeneszerző, karmester szeptember 8-án egy operagála keretében énekelni is fog: a művész, a debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen, továbbá Ester Pavlu, valamint Piero Terranova énekművészek tolmácsolásában a legismertebb operaklasszikusokból hangoznak majd el részletek a pécsi hangversenyteremben.

A Zeneszüret fesztivál zárásaként szeptember 10-én Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese szólaltatja meg a pécsi bazilika hangszerét.

A Zeneszüret legtöbb programja ingyenes. A rendezvényről, a belépős eseményekkel kapcsolatos jegyinformációkról további részletek olvashatók a filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival weboldalon és a Filharmónia hivatalos Facebook-oldalán.

Forrás: MTI

Lead kép forrása: filharmonia.hu