Telt ház és álló vastaps az Operaház nyári Verdi-előadásain

Eddig csaknem 26 ezer néző volt kíváncsi a Magyar Állami Operaház 30 előadásos júliusi Rigoletto– és Traviata-sorozatára. Az Alexandru Agache, Kálmándy Mihály és Mókus Attila, valamint Kolonits Klára, Sáfár Orsolya és Lucie Kaňková címszereplésével megvalósult, rekordszámú nyári alkalom több mint 85%-os látogatottság mellett, tucatnyi esten vonzott telt házakat. A Verdi-sorozat augusztus 9. és 17. között Az álarcosbál 9 előadásával zárul, ugyancsak rendkívüli szólistákkal.

Victor Hugo és ifj. Alexander Dumas legendás hőse és hősnője, a bosszúszomjas udvaribolond és a kaméliás hölgy megrázó története ismét elvarázsolta az Operaház közönségét. A Rigoletto és a Traviata június 29-től augusztus 7-ig tartó 15-15 előadásos sorozata számos rendkívüli énekest vonultatott fel az OPERA legjobb erőiből. A felvezetőben említett címszereplők mellett a Rigolettóban olyan elismert művészeknek tapsolt a közönség, mint a Mantovai herceget alakító Boncsér Gergely és Horváth István, a Gildát éneklő Rácz Rita és Szemere Zita, a Sparafucilét megformáló Rácz István és Szvétek László vagy a Maddalenaként színpadra lépő Szántó Andrea, Mester Viktória és Megyesi Schwartz Lúcia. A Traviatában Alfredót Boncsér Gergely és Szappanos Tibor alakította, Giorgo Germont-ként pedig Kelemen Zoltán és a szerepben most debütáló Szegedi Csaba állt a világot jelentő deszkákra. A nagy számú előadás lehetőséget teremtett arra, hogy fiatal énekesek komoly szerepekben is sikerrel mérettessék meg magukat, ahogy az történt Bartos Barna (Mantovai herceg) és Topolánszky Laura (Gilda) esetében. Az OPERÁ-hoz kötődő előadók mellett olyan vendégművészekkel találkozhatott a közönség, mint a Rigolettóként bemutatkozó újvidéki születésű, de a Bécsi Állami Operaházban éneklő Mókus Attila, a mantovai herceg szerepébe Berlinből visszatérő Andrei Danilov, a tavaly Éj királynőjeként megismert, idén Violettaként beugró Lucie Kaňková, az Alfredót alakító David Esteban és a Giorgo Germont-ként színpadra lépő Şerban Vasile. Az OPERA együtteseit Cser Ádám, Jankó Zsolt és a 70. születésnapját a napokban ünneplő Liszt-díjas karmester, Dénes István vezényelte.

Fotó: Berecz Valter

A magával ragadó nyári Verdi-sorozat augusztus 9-én Az álarcosbállal folytatódik, hasonlóan pazar kivitelben. A III. Gusztáv svéd király elleni merényletet tragikus szerelmi háromszögbe ágyazó, látványos korhű jelmezekkel és díszletekkel kiállítottdarabot a többszörösen díjazott olasz rendező, Fabio Ceresa vitte színpadra 2018-ban. A kiváló kettős szereposztásban Gustavót a Dalszínház egyik vezető tenorja, László Boldizsár mellett Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera kiválósága formálja meg. Hű barátját, a később féltékenységében ellene forduló Gustavót a Kossuth-díjas bariton, Kálmándy Mihály alakítja, mellette Mókus Attila ebben a szerepben is bemutatkozik. Renato feleségét és Gustavo szerelmét, Ameliát az elmúlt évad óta a Mannheimi Nemzeti Színházat erősítő Ádám Zsuzsanna, valamint Miksch Adrienn formálja meg, aki először énekli a szerepet az Operaházban. Szintén most debütál Ulricaként Schöck Atala, aki Wiedemann Bernadett-tel alakítja párban a jövendőmondó boszorkányt. Oscar, a fecsegő apród szerepében két fiatal szoprán, Zemlényi Eszter és Kapi Zsuzsanna kap lehetőséget a bemutatkozásra. A további szerepekben Gábor Géza / Kovács István, Kiss András, Fülep Máté és Kósa Lőrinc hallhatók.  A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a Kossuth-díjas Kovács János, az OPERA örökös tagja és mesterművésze, valamint Szennai Kálmán dirigálja.

Fotó: Rákossy Péter

A Magyar Állami Operaház 2022-es újranyitása óta tart nyári előadásokat népszerű operákból a felújított Ybl palota klimatizált nézőterén. Az augusztus 17-ig tartó sorozatot követően a 140 éves Magyar Állami Operaház szeptember 6-án kezdi meg Angol100 című tematikus évadát Seregi László A makrancos Kata című Shakespeare-feldolgozásával.

A Rigoletto az ékszertervezőket is rendre megihleti. Nézd meg, milyen ihletet adott a darab Koós Lilinek, a LIKO Jewellery alapítójának. A reels videó ide kattintva érhető el: