A virágok Beethovent, a zöld növények Schubertet szeretnek hallgatni

Tudtad, hogy a növények is szeretnek zenét hallgatni? És azt, hogy Te is hallhatod a növényi muzsikát egy speciális készülékkel?

Számos tanulmány foglalkozott azzal az utóbbi évtizedekben, hogy a zene milyen hatást gyakorol a növényekre. A megfigyelések azt mutatják, hogy a fák, virágok vagy a zöldségfélék egyaránt képesek érzékelni a hanghullámokat, és még gyorsabban is nőnek a zene hatására.

Egy dél-afrikai borász például arról számolt be 2018-ban, hogy szőlőtőkéi sokkal szebb termést hoznak azóta, mióta barokk zenét hallgattat velük, mi több, azt is észrevette, hogy a zene kihat a talajra, és fokozza a jó baktériumok termelődését is.

forrás: pexels

Meghallgattad már a szobanövényed koncertjét?

A növények a gyökereikkel hatalmas földalatti hálózatot, azaz rezgésekből álló elektromágneses „mezőt” alkotnak, az elektromágneses jeleket pedig zenévé alakítják. A növényzene hallgatása során születő élmények segíthetnek a természettel való érzelmi kapcsolat kialakításában. Amikor mi hallgatjuk a növények által létrehozott zenét – pontosabban a növények környezeti ingerekre adott reakcióit –, idővel kialakulhat bennünk az empátia a természeti környezet iránt. Nem mellesleg a növényi muzsika bizonyítottan lerövidíti az emberek és állatok felépülési idejét és elősegíti az általános gyógyulást.

forrás: pexels

Megfigyelték, hogy a virágok Beethoven zenéjét, míg a gingko biloba inkább Schubertét részesíti előnyben. A Music of the Plants 2018-ban indított útjára felnőtteknek és gyermekeknek szóló növényzenei programot, mely inspirálja és bevonja őket a természet szeretetébe és tiszteletébe, hogy aztán felelősségteljes döntéseket hozzanak a környezetvédelem és fenntarthatóság terén.

Weboldalukról bambuszból készült speciális készülékeket vásárolhatsz, melyek egyedi technológiája lehetővé teszi, hogy új módon kapcsolódhass a természethez.

Nézd meg ezt a videót is a plantwave-től, megéri!

@plantwave

How to listen to plants with a PlantWave plant music device. PlantWave connection explained in under 30 seconds. #plantsoftiktok #plants #plantwave #plantmusic #tips #planttips

♬ original sound – PlantWave
A készülék annyiba kerül kb., mint egy okostelefon.

Szeretnél több zenei érdekességről olvasni? Akkor látogass el ide, a legfrissebb zenei programokért pedig ide!

Cover: gardenaliapgh.com