Bőrorgazmus – Ha jó a zene, nagylelkűbben adakozunk

Bőrorgazmusnak nevezik a zene által kiváltott intenzív fizikai és mentális hatást, amit a köznyelvben csak „libabőrként" ismerünk. Egy 1991-es kutatás már bizonyította, hogy izzadás, elpirulás, reszketés és szexuális túlfűtöttség is a mellékhatása lehet egy jól eltalált zenének.

A Wesleyan Egyetem szakemberei MRI szkennerekkel vizsgálták a kutatás résztvevőit. A fent említett „tünetek” sűrűn voltak észlelhetőek, amikor hirtelen hangossá vált a zene, illetve ha a zene fő motívumában, refrénjébe egy-egy oda nem illő hangot csempésztek.

Japán kutatók egy másik érdekességre derítettek fényt: arra voltak kíváncsiak, hogy a zene az emberekben milyen pszichológiai változást vált ki. Az egyik tesztben a nagylelkűségüket vizsgálták egy olyan játékkal, amely során el kellett dönteniük egy adott pénzmennyiségből – amit nem tarthattak meg –, hogy a nekik mutatott emberek közül kiknek és mennyit adnának szimpátia alapján.

Amikor a résztvevők libabőrt okozó dalokat hallgattak, például Adele-től a Someone like you-t, nagylelkűen osztották a pénzt, viszont ha olyan zenét hallgattak, amelyet kifejezetten utáltak, alig mutattak hajlandóságot az adakozásra.

Egy jól eltalált zene tehát nagylelkűbbé, empatikusabbá, és nem utolsósorban libabőrössé tesz. Mint ez itt 🙂

Ha érdekesnek találtad a cikket, további érdekességeket olvashatsz itt és itt!

cover: financialreporter.co.uk