Britney Spears vagy Vivaldi – Kiderült, melyikük zenéjét imádják a kutyák!

Tudtad, hogy egyes zeneművek megszületését kutyusok inspirálták? Na, és azt, hogy hangulatukat az egyes zenei stílusok is képesek befolyásolni? Képesek tőle szorongani, depresszióba esni vagy épp felpörögni.

Tudtad, hogy egyes zeneművek megszületését kutyusok inspirálták? Na, és azt, hogy hangulatukat az egyes zenei stílusok is képesek befolyásolni? Tudnak tőle szorongani, depresszióba esni vagy épp felpörögni.

Köztudott, hogy a kutya hallása sokkal érzékenyebb az emberénél. A kutyusok meghallják a magasabb frekvenciájú hangokat is, képesek különbséget tenni a hang magassága és tónusa között, és pontosan tudják, hogy például egy zene vagy egy sípolás honnan szól. Meg tudják dönteni és el tudják forgatni a fülüket úgy, hogy a hangot a belső fülbe hatékonyabban juttassák be. Az ebek érzékenyen reagálnak a zenére, sokszor be is kapcsolódnak ugatással, ha szimpatikus dallamot hallanak.

Chopin keringőjéhez egy kedves kutyus volt a múzsa

Chopinre a párja kutyusa, Marquis volt nagy hatással. A zeneszerzőt megihlette a blöki játékos farokkergetése (a saját farkincáját előszeretettel kergette ) – ennek hatására komponálta a Perc keringőt (Minute Waltz). Próbáld meg egyszer ezt a darabot csukott szemmel hallgatni! Mi elég könnyen el tudtuk képzelni, hogy egy kutya játékosan pörög.

Britney Spears vagy Vivaldi – Melyik arat nagyobb sikert a kutyák körében?

A Queens Egyetem pszichológusa, Deborah Wells régóta azt kutatja, milyen zenéket kedvelnek az ebek, egyáltalán, van-e zenei preferenciájuk. Kutatása során különféle zenéket mutatott menhelyi kutyáknak. Volt köztük Bob Marley, Britney Spears, a tavaly új albummal debütáló Metallica, Beethoven, Grieg és Vivaldi is.

A blökik körében a popzene nem aratott sikert, gyakorlatilag nem is reagáltak rá, a rock és a heavy metal viszont már lázba hozta őket, izgatottan sétálni és ugatni kezdtek.  A klasszikus zene megnyugtatóan hatott rájuk, többen lefeküdtek, ellazultak és elszundikáltak a zeneművek hallgatása közben.

A kutyáknak tehát igenis van zenei preferenciájuk és a zene befolyásolhatja a hangulatukat, sőt, még a szeparációs szorongásukra is gyógyír lehet, szóval, ha elmész otthonról, és ettől a kutyád kellemetlenül érzi magát, csak indítsd el a kedvenc zenéjét!

Tetszett a cikk? Hasonlóan érdekes cikkeket olvashatsz IDE kattintva, ITT pedig zenei eseményekről is tájékozódhatsz!