Áprilisban startol a Jazzfest

Április 27. és május 15. között 20 ország több, mint 200 művésze közel 90 koncerten!

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A fesztivál kurátorai ismert hazai művészek, akik a nemzetközi jazzéletben is otthonosan mozognak: Lukács Miklós Liszt és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész.
Wayne Shorter a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.” Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda!

John Medeski_©Michael-Bloom

A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. És hiszünk abban is, hogy az igazi A kulturális értékeket nem maszatolhatja össze politika, közéleti viták tömkelege, a valódi kulturális értékek nem lehetnek sem jobb- sem baloldaliak. A kultúra
mindenkié, mindannyiunké. A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a
nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat. Hogy az éppen akkor megszülető „felhő a legszebb
mintázatú legyen.

A fesztivál alapításakor is az volt a célunk, hogy összefogásra ösztönözzük a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor 12, idén már 18 helyszínen szólal meg a jazz. Köztük számos különleges programhelyen, és többször meglepő időpontban is.

– nyilatkozta Kleb Attila, alapító-igazgató.

Bill-Evans-©Attila-Kleb

A JazzFest Budapest – melyről tavaly is hírt adtunk – programjain számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok. Színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok, mint például: Mario Biondi, Bill Evans, Roberto Fonseca, Victor Wooten, vagy a Rymden olyan ismert magyar művészekkel együtt, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Kézdy Luca, Juhász Gábor, Gyémánt Bálint, Baló István, Dés László, Tóth Viktor.

A programsorozat nyolc kulturális intézet – a Koreai Kulturális Központ, a Cseh Centrum, a Brazil Követség, az Olasz Kultúrintézet, a Cervantes Intézet, a Yunus Emre Intézet, a Camões Intézet és a Holland Nagykövetség – együttműködésben és támogatásával jöhetett létre. A Jazzfest Budapest kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Budapest Brand, a Renault, valamint Ferencváros, Terézváros, Józsefváros, és Újbuda.

Johnny Griffin amerikai szaxofonos mondta:

A jazz olyan emberek által olyan emberek számára készített zene, akik úgy döntöttek, hogy a körülmények ellenére jól érzik magukat. Hogy éppen milyenek a körülmények, azt döntse el
ki-ki saját maga, de a JazzFest Budapest programjain minden körülmények
között érezzék jól magukat!