Török Ádám Mini elhunyt

Elhunyt Török Ádám, a Mini együttes alapító frontembere

A Mini együttes alapítója, a legendás zenész halálhírét fia, Török Dániel tette közzé egy social bejegyzésben, idézve édesapját és az ikonikus együttes 'Vissza a városba' című zeneszámát: “Hé, ember, mondom, ember! // Az utat járom én, // mert ha nem tudnád, az út királya // voltam s maradok én!”. Nyugodjon békében.

A Mini együttes alapítója, a legendás zenész halálhírét fia, Török Dániel tette közzé egy social bejegyzésben, idézve édesapját és az ikonikus együttes ‘Vissza a városba’ című zeneszámát:

“Hé, ember, mondom, ember! // Az utat járom én, // mert ha nem tudnád, az út királya // voltam s maradok én!”.

Török Ádám halálhíre rengeteg embert, köztük természetesen szakmabelieket is lesújtott, hiszen ha valaki olyan megy el közülünk, akinek zenéjéhez, munkásságához generációk kötődnek érzelmileg, ez máshogy nem történhet.

Gubik Petra, a Sztárban sztár idei győztese (cikkünket vele kapcsolatban itt éred el – A szerk.), énekes-színésznő például így búcsúzott a zenésztől:

Török Ádám életét már egészen kisgyermekkorában a zene és a fuvolázás határozta meg, így soha nem is volt kérdés, hogy zenei pályán képzeli el magát és ott tanul tovább. 

Még gimnazista korában kezdett zenekarban játszani (1965.), 3 évvel később pedig már a Dogs együttesben énekelt, zenélt. Szintén 1968-ban alapította az akkor progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. 1974 óta, amióta Tátrai Tibor lett Závodi János helyett a zenekar tagja, a Mini jazz-rockot játszott, és nem csak itthon, hanem külföldön is folyamatosan koncerteztek.

1976-tól a Mini visszatérő fellépő volt az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől a zenekar megszűnt. Ekkor alakult meg a Mini RC (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandem.

Török Ádám idén január 12-én töltötte be 75. életévét, amelyet az Erkel Színházban 2023. május 8-án kívánt az újraalakult zenekarral megünnepelni egy nagyszabású koncert keretein belül. Két hónappal ezelőtt Török Ádám a Best magazinnak adott személyesebb interjút, amelyben fiát, Dánielt élete fő művének nevezte. Halálának oka egyelőre ismeretlen, korábban sztrókkal került kórházba.

Szeretnénk együttérzésünket kifejezni a gyászoló családnak pótolhatatlan veszteségük miatt, nyugodjon békében!

A lead kép forrása: Facebook.com / Török Ádám (a képet Erhardt László készítette a zenészről)