Mozifilm mellé: 7 dolog, amit talán nem tudtál Bob Marley-ról

Néhány érdekes infó a reggae zene koronázatlan királyáról.

A jamaikai zenész egyike azon keveseknek, akinek neve az egész világon ismert életkortól, érdeklődési körtől és zenei ízléstől függetlenül. Mindössze 36 év adatott meg neki az életből. Dalszövegeiben aktuális problémákra hívta fel a figyelmet és olyan örökérvényű dolgokról énekelt, mint a béke, az elfogadás és szeretet. Életét szinte minden formában feldolgozták már, de mozifilm csak most készült belőle, a Bob Marley: One Love. Ennek apropóján szedtünk össze néhány érdekességet az énekesről.

  • Édesapja fehér bőrű, brit haditengerészeti kapitány volt, így Bob félvérként látta meg a napvilágot. Gyerekkorában sokat csúfolták és bántották származása miatt, szomszédjai „fehér fiúnak” csúfolták.
  • Mélyen spirituális ember volt, gyermekkorában pedig úgy tűnt, hogy rendelkezik azzal a képességgel, hogy meg tudja jósolni az emberek jövőjét a tenyérolvasás művészetével. Egy ideig jóslásból élt, végül a zenét választotta hivatásául.  
  • Huszonegy évesen feleségül vette Ritát, akivel haláláig egy párt alkottak. Az énekes adoptálta a nő előző kapcsolatából származó kislányát és négy közös gyermekük is született. Marleynak legalább hét másik gyerekéről tudni, más és más anyáktól, de mivel sok nővel volt viszonya, elképzelhető, hogy ez a szám még magasabb is lehet.
One Love_Photo: Chiabella James/Paramount Pictures via AP)
  • Amikor rájött, hogy azért él még mindig szegénységben, mert barátja és menedzsere, Don Taylor teljesen megkopasztotta, Marley szinte eszméletlenre verte a férfit. Csak ezután rúgta ki.
  • Csupán néhány nappal azelőtt, hogy békekoncertet adott volna Jamaicán, ismeretlen férfiak jelentek meg otthonában, és fegyverrel támadtak rá és feleségére. Bobot az egyik karján, feleségét pedig fején érte lövés, ám felesége raszta hajviselete felfogta a golyót, és végül ez mentette meg az életét. 
  • Imádott focizni. 1977-ben megsérült a pályán, doktorai a vizsgálata közben fedezték fel az egyik lábujjában található rosszindulatú daganatot. Az orvosok azonnali amputációt javasoltak, azonban a zenész vallási okokból visszautasította az operációt. A tumor továbbterjedt, áttéteket képzett, és ez négy évvel később Marley életébe került.
  • Posztumusz 75 millió albuma kelt el világszerte, amivel minden idők egyik legjobban kereső halott rocksztárjának számít.  

Mint arról korábban írtunk, a menhelyi kutyusok is kifejezetten szeretik Marley dalait. Olvasd el a cikket ITT! Ha inkább a jazzt kedveled, ITT találsz érdekességeket!

cover: ©Paramount/Courtesy Everett Col