szabad akarat Erkel

Vadonatúj produkció az Erkel Színházban: szabadakarat>>>>

2023. október 21-22-én tűzi műsorára az Erkel Színház a szabadakarat>>>> című "pop-up produkciót". A darab a TulipánTündér Produkció révén kerül színpadra, és a Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév keretében létrejövő alkotás énekes főszerepeiben találjuk: Schoblocher Barbarát, Ember Márkot, AKC Misit (Vellinger Mihály) és Filot (Fuchs Benjamin). A további prózai szerepekben pedig láthatjuk: Straub Viktóriát, Tóth Mátyást, Mertz Tibort, Ruzsik Katát, Kiss Péter Balázst és Száraz Dénest is.

2023. október 21-22-én tűzi műsorára az Erkel Színház a szabadakarat>>>> című „pop-up produkciót”. A darab a TulipánTündér Produkció révén kerül színpadra, és a Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév keretében létrejövő alkotás énekes főszerepeiben találjuk: Schoblocher Barbarát, Ember Márkot, AKC Misit (Vellinger Mihály) és Filot (Fuchs Benjamin). A további prózai szerepekben pedig láthatjuk: Straub Viktóriát, Tóth Mátyást, Mertz Tibort, Ruzsik Katát, Kiss Péter Balázst és Száraz Dénest is.

A Petőfi bicenuenáriumi emlékév keretében született alkotás egészen új, a mai modern korhoz közelebb álló nézőpontból szemléli Peti Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát, a szabadságharc történéseit és Petőfi Sándort, az embert.

A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó cselekmény (1849. júniusától 1850 nyaráig, 1839-1841-ig és 1848 júliusától 1849 júniusáig) legfőképp arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren találjuk. Nem is csak a szabadság/szerelem viaskodik a lelkében, de a feloldhatatlannak látszó dilemma is: karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát?  „A kor ünnepelt költője egy mindennel szemben (is) lázadó, extrém önkifejező, de mélységesen önkereső figura. A darab nem a mainstream Petőfit mutatja be, hanem az identitását kutató huszonévest, aki akár a korunk fiatalja is lehet” – mondja Almási-Tóth András, a szabadakarat>>>> rendezője, aki a szövegkönyvet is jegyzi.

Bella Máté, a darab zenei producere szerint: “A darab zenei világa egyfajta “Gen Z koktél”, melyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az újhullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett.  A szabadakarat>>>> tehát a legfiatalabb generáció zenei nyelvén meséli el Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetét, mégis generációkon túlmutatva mindenkihez szól és kísérletet tesz arra, hogy új arculatával kiterjessze a magyar zenés színház műfaji kereteit”.

Az énekes főszereplők között, Júlia szerepében Schoblocher Barbara, a Blahalouisana együttes egyik alapítója és kezdetektől fogva frontember-énekese szerepel, akiről legutóbb a TV2 Sztárban sztár produkciója kapcsán írtunk több ízben (itt és itt is olvashatod korábbi cikkeinket róla – A szerk.), ahol fantasztikus teljesítményével egy egész országot lenyűgözött. Az énekesnő nem titkolt célja az volt, hogy hidat építsen a mainstream és az underground vonal között, amelyet sikerrel meg is tett.

Petőfit pedig Ember Márk énekli, aki a főiskola alatt és után a Vígszínházban, majd később a Tháliában játszott. A Grund – vígszínházi fiúzenekar énekese, és a Pál utcai fiúk musical-ben az idősebb Pásztor alakítója.
Ahhoz, hogy a legfiatalabb generációt is közel hozzák az alkotáshoz, egy újhullámos zenei vonallal jelennek meg a mai, fiatal generáció kommentjei, két előadó tolmácsolásában: AKC Misi (Vellinger Mihály)  a magyar trap egyik legismertebb arca, rapper, producer és dalszerző is egyben, valamint Filo (Fuchs Benjamin) a magyar underground zenében már jól ismert előadó, akit a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az Eltörölni Frankot c. filmben nyújtott alakításáért Starlight-díjjal tüntették ki 2021-ben. 

További szerepekben láthatjuk Mertz Tibort, Ruzsik Katát, Kiss Péter Balázst és Száraz Dénest is.

A darab írója és rendezője Almási-Tóth András, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Vámos László-díjas színházrendező, akinek számos zenés színpadi mű fűződik íróként és rendezőként is a nevéhez. Ezt megelőzően több sikeres produkcióban dolgozott már együtt a szabadakarat>>>> zenei producerével, az Erkel Ferenc és Bartók-Pásztory-díjas Bella Mátéval, aki társszerzőként Jancsó Gábort (Blahalouisana) és Furák Pétert (Follow the Flow) kérte fel maga mellé. A dalszövegeket Hujber Szabolcs, Artisjus-díjas dalszövegíró jegyzi.

A cég koprodukciós partnere a MySpace Produkció, társproducerei Lutter Imre és Korompai Gábor. Lutter Imre kapcsán legutóbb a Caramel zenei rendezésében színpadra vitt ‘Mesterkód’ című musical adott témát (ide kattintva eléred korábbi anyagunkat – A szerk.), amelynek egyik főszerepében láthattuk.

Jegyekért ide kattints.

A mai napon megjelent a produkcióban elhangzó egyik betétdalhoz készített klip is:

A lead kép forrása: Jegy.hu